HINDBÆR-CUPCAKES

Jeg lavede seriøst verdens lækreste og pæneste hindbær-cupcakes i går (hvis jeg altså selv skal sige det)! :-D Jeg har aldrig været den store cupcake-bager, for det er aldrig rigtig lykkedes mig at lave sådan nogle pæne cupcakes, ligesom man altid ser i butikkerne, og det ender altid med, at mine cupcakes mere kommer til at ligne en omgang hundelorte… Men i går var åbenbart dagen, hvor jeg lærte at lave pæne cupcakes, så jeg er altså ret stolt af mig selv! ;-) Jeg har faktisk aldrig været særlig vild med cupcakes, for jeg synes altid, at der er alt for meget smørcreme og alt for lidt kage, men i går fik jeg lavet en rigtig god smørcreme, som var med til at overbevise mig om, at cupcakes sagtens kan være gode, selvom der er lige så meget smørcreme som kage. Dermed var mit cupcake-projekt super vellykket, og derfor vil jeg da lige dele opskriften med jer, så I også har mulighed for at lave de fine kager :-)

hindbaer-cupcake-opskrift-1 hindbaer-cupcake-opskrift-2 hindbaer-cupcake-opskrift-4 hindbaer-cupcake-opskrift-3 hindbaer-cupcake-opskrift-5

Ingredienser:

(til ca. 15 stk.)

Dej
150 g blødt smør
1 tsk vaniljesukker
2,5 dl hvidt sukker
5 dl mel
knsp salt
1,5 tsk bagepulver
2,5 dl mælk
3 æggehvider
125 g friske hindbær

Smørcreme
3 bægre pasteuriserede æggehvider
4 dl hvidt sukker
375 g blødt smør

Pynt 
Frysetørrede hindbær

Fremgangsmåde:

Rør smør, vanillesukker og sukker lyst og luftigt med en elpisker (det tager 4-5 minutter). Bland mel, salt og bagepulver sammen, og rør det i dejen skiftevis med mælken. Pisk æggehviderne stive, og vend dem forsigtigt i dejen. Tilsæt til sidst hindbærrerne til den færdige dej. Tænd ovnen på 180 grader, og gør muffinsformene klar. Fyld muffinsformene op med dej, og bag kagerne i ovnen i 15-20 minutter, til de er let gyldne på overfladen.

Lav smørcremen imens: kom æggehvider og sukker i en varmefast skål, og varm det op over vandbad, imens du pisker med elpisker, indtil marengsmassen bliver hvid og tykner – og alle sukkerkrystallerne er smeltet. Temperaturen skal nå op omkring 60-65 grader (det føles behagelig varmt, når man mærker med en fingerspids). Tag skålen af varmen, og pisk nu massen, indtil den er skinnende og sej og helt afkølet. Tilsæt nu smørret en spsk. ad gangen, og bliv ved med at piske til alt smørret er integreret, og cremen er tyk. Tilsæt evt. lidt rød frugtfarve, hvis du ønsker smørcremen lyserød. Hvis cremen virker lidt flydende, kan du sætte den i køleskabet, indtil den er lidt mere fast.

Brug en sprøjtetylle til at sprøjte cremen på de afkølede muffins, og pynt til sidst med et drys af frysetørrede hindbær :-)

SANKT HANS KAGE

I går var det sankt hans, og jeg fik en meget skør idé om, at jeg skulle bage en sankt hans kage til familien, og derfor kastede jeg mig selvfølgelig ud i et “lille” kageprojekt. Som sædvanlig bliver mine små projekter altid lidt større, end jeg har regnet med, og dette var ingen undtagelse, men efter en stor omgang bagning og meget rod i køkkenet blev jeg altså færdig med min sankt hans kage, og jeg synes da ikke, at I skal snydes for at se den :-) Jeg har endda lavet en lille opskrift på den, så I selv kan lave den – til næste år måske ;-)

sankt-hans-baal-kage-4 sankt-hans-baal-kage-2 sankt-hans-baal-kage-1 sankt-hans-baal-kage-3

Ingredienser:

Chokoladekagen
100 g smør
125 g sukker
2 æg
80 g mel
50 g kakao
1/4 spsk. natron
1/4 spsk. bagepulver
50 g hakket chokolade
1/4 liter kærnemælk

Chokolade smørcreme
150 g blødt smør
450 g flormelis
40 g kakao
1 dl. mælk
100 g. hakket chokolade

Pynt
Orangegrene fra Toms
Sort, hvid og hudfarvet fondant
Skumfiduser

Fremgangsmåde:

Chokoladekagen
Pisk smør og sukker sammen, indtil det er cremet og hvidt. Tilføj derefter æggene lidt af gangen (rør evt. lidt mel i hvis dejen begynder at skille). Bland mel, bagepulver, natron, kakao og chokolade sammen i en skål. Vend det derefter i dejen. Hæld til sidst kærnemælken i og vend dejen forsigtigt til den er ensartet.

Læg bagepapir i en bageform på ca. 30 x 30 cm., og fordel dejen i formen. Tænd ovnen på 165 grader, varmluft og bag kagen i ca. 1 time. Brug evt. en gaffel (eller noget andet spidst) til, at se om kagen er helt færdig. Stik gaflen i kagen, og hvis der ikke hænger dej fast, så er den færdig. Lad kagen køle af, når den er færdig.

Chokolade smørcreme
Kom alle ingredienserne i en skål. Pisk ved laveste hastighed i et øjeblik, derefter ved højeste, indtil smørcremen er let og luftig. Stil smørcremen på køl, indtil den er fast nok til at bygge med.

Byg bålet
Når kagen er kølet af, skal bålet bygges op. Der behøver ikke at være et særligt system i opbygningen af bålet, da det godt må se lidt “rodet” ud. Skær kagen i små firkanter, og byg dem op til et bål sammen med chokolade-smørcremen, som bruges til at holde sammen på det hele. Når bålet har den ønskede størrelse, kommes det sidste smørcreme rundt på hele kagen, så chokolade-grenene kan sidde fast. Sæt orange-grenene rundt på hele kagen, så det ligner et bål. Lav en lille heks ud af fondanten, som sættes på en pind og stikkes ned i kagen. Hæld til sidst skumfiduser rundt om kagen :-)

Så er du vist klar til at fejre sankt hans! :-D

MORS RABARBERGRØD

Så er det blevet rabarber-sæson, og det betyder rabarbergrød! :-D Jeg kan huske, at jeg smagte rabarbergrød, da jeg var ganske lille, og jeg brød mig absolut ikke om det, men sidste år lavede min farmor den fineste røde rabarbergrød, og den så så lækker ud, at jeg var nødt til at smage den, og jeg var ellevild med den!  Derfor har jeg glædet mig helt vildt til, at det blev rabarber-sæson i år, for min mor lovede mig sidste år, at hun ville lave lækker rabarbergrød til mig, når der kom rabarber igen, og nu er det endelig blevet tid. Min mor har spurgt om gode rabarber-råd hist og her, og efter et par forsøg har hun endelig fundet frem til den aller bedste opskrift, og jeg synes, at den er blevet vanvittig god, så jeg vil da lige dele opskriften med jer :-)

mors-rabarbergroed-opskrift-1 mors-rabarbergroed-opskrift-2 mors-rabarbergroed-opskrift-3 mors-rabarbergroed-opskrift-4 mors-rabarbergroed-opskrift-5

Ingredienser:

1 kg. rabarber
250 g sukker
1 vaniljestang
7 dl vand
4 spsk kartoffelmel

Fremgangsmåde:

Skær rabarberstilkene i små stykker på højst 1 cm, og kom dem i en gryde sammen med vandet. Bring gryden i kog, og lad rabarberne koge i 20 minutter. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, og kom den tomme vaniljestang op i gryden, og lad den koge sammen med rabarberne længst muligt. Lav vaniljesukker med de udskrabede vaniljekorn ved at blande vaniljekornene med 1 spsk. sukker.

Når rabarberne har kogt i 20 minutter, hældes det hele igennem en sigte ned i en skål, og de udkogte rabarber og vaniljestangen sies fra. Kog væsken på ny op i en gryde, mens sukkeret tilsættes. Når sukkeret er helt opløst, tilsættes vaniljesukkeret, og gryden tages af blusset. Rør kartoffelmelet op med lidt vand, og hæld det langsomt i under omrøring. Rabarbergrøden stivner herefter til en passende konsistens, og skal ikke koges op på ny. Stil grøden på køl, og spis den, når den er blevet kold. Den smager forresten vildt godt med fløde/mælk og sukker på :-D

CHOKOLADEMOUSSE SOM PLANTE

I skal da ikke snydes for billeder af den dessert, jeg lavede til mine gæster i lørdags. Som så mange andre mennesker, så eeeeelsker jeg dessert, og jeg elsker at lave den! Ifølge mig, så er desserten det bedste ved en middag, og når jeg får af vide, at det er min tur til at holde middag, så er det første jeg tænker på hvad jeg skal lave til dessert. Der er så mange lækre desserter, og det er svært at vælge, hvilken en man skal lave, når man godt vil lave dem alle sammen. Jeg kan tænke lang tid over den helt perfekte dessert, og denne gang endte det altså med at blive en chokolademousse, kamufleret som en lille plante. Jeg havde faktisk aldrig lavet chokolademousse før, men jeg må sige, at denne mousse sad lige i skabet, og derfor skal I da ikke snydes for en opskrift. Jeg kan i hvert fald garantere for, at den lille chokoladeplante er et sikkert hit hos gæsterne! :-D

chokolademousse-som-plante-1 chokolademousse-som-plante-3 chokolademousse-som-plante-4 chokolademousse-som-plante-2

Ingredienser:

(til ca. 6 personer)

200 g mørk chokolade 60-70%
6 æggeblommer
1 1/2 spsk sukker
6 æggehvider
3 dl piskefløde
Evt. 1 tsk. stærk kaffe

Pynt:
Mørk chokolade
Mynte

Fremgangsmåde:

Smelt chokoladen over et vandbad. Pisk æggeblommerne let sammen med sukkeret. Når chokoladen er smeltet og afkølet, røres æggeblommerne i. Pisk fløden til en blød skum, og vend det i. Pisk æggehviderne stive (de skal piskes indtil du kan vende skålen med bunden i vejret uden at det glider ud). Kom en skefuld af æggehviderne i blandingen og vend det et par gange. Kom derefter resten af de stiftpiskede æggehvider i chokoladeflødeskums-blandingen. Vend blandingen indtil den er ensfarvet. Vend ikke blandingen for meget – jo mindre, jo mere luftig bliver moussen. Anret chokolademoussen i de ønskede glas, og kom dem i køleskabet i ca. 4 timer. Moussen kan også sagtens laves dagen før, og stå natten over.

Til sidst anrettes moussen som en plante, inden servering. Hak noget mørk chokolade og drys den på toppen af moussen. Kom til sidst en lille grøn kvist på toppen – jeg har brugt mynte. Hvis man lige som jeg godt kan lide flødeskum til sin chokolademousse, så kan man stille en lille chokoladeskål med flødeskum i ved siden af.

Nu er du klar til at servere de søde potteplanter for dine gæster. De er et stensikkert hit! :-)

FISKECHIPS TIL FORRET

Da jeg havde gæster til middag i lørdags, brillerede jeg med den helt store 3-retters menu – så stor var den måske heller ikke, men jeg er stadig lidt stolt af mig selv ;-) Jeg havde styr på det hele, og jeg var sikker på, at jeg kunne nå det hele, inden gæsterne kom. Lige indtil det ringede på døren 15 minutter for tidligt! Hvorfor er det, at man altid skal have så mega travlt de sidste 15 minutter? Heldigvis har jeg nogle søde venner, der altid er klar med en hjælpende hånd, og med lidt hjælp, og en lille velkomstdrink, blev maden færdig. Til forret havde jeg lavet en dejlig simpel ting, som var chips med noget “fiskedip”. Super simpelt, og dejlig nemt at lave, så hvis du en dag skal lave en nem og lækker forret, så vil jeg mene, at dette et godt bud :-)

lakse-chips-til-forret-1 lakse-chips-til-forret-2 lakse-chips-til-forret-3 lakse-chips-til-forret-4

Ingredienser:

1 dl creme fraiche 38%
1 dl græsk yoghurt 10%
75 g røget laks
Friskkværnet peber
100 g stenbiderrogn
En pose gode kartoffelchips

Pynt:
1/2 bundt purløg
50 g stenbiderrogn

Fremgangsmåde:

1. Rør creme fraiche og yoghurt sammen
2. Hak laksen fint, og vend den i. Krydr blandingen med sort peber, og vend derefter stenbiderrognen i.
3. Servering: Anret cremen fint på chips, eller som dip i skåle, og pynt med purløg og rogn. Værsgo’ at spis :-)